Loading...
Latest news

Boksing og MMA-hansker

Selv om både boksing og MMA er kampsporter, bruker disse forskjellige regler og som påvirker ikke bare hvordan utøverne konkurrerer, men også utformingen av utstyret de bruker. Dette er mest tydelig i hanskene for begge stilartene, som er designet for særegenhetene for hver sin sport.

Fingre

En av de mest markante forskjellene mellom de to typene av hansker er hvordan fingrene behandles. Boksehansker kan sammenlignes med votter, hvor alle fingrene blir pakket inn og polstret i en og samme rom. Hanskene for mixed martial arts skiller fingrene som i vanlige hansker og lar knokene og fingertuppene være åpne og utsatt. Denne forskjellen kommer fra det faktum at MMA krigere må kunne bruke hendene uhemmet under grappling i en kamp. MMA hansker er lettere enn vanlige boksehansker. Vekten ligger mellom 100 til 200 gram, og de tyngre variantene gir bedre polstring og passer bra for nybegynnere. Mer erfarne utøver bruker den lette varianten under kamp, men trener gjerne med en tyngre variant for å trene opp utholdenheten. Når du skal kjøpe hansker, bør du prioritere en som ikke er for stiv og helst en med dobbelt-søm, da holder den seg mye lengre.

Polstring

En annen tydelig forskjell mellom boksehansker og MMA hansker er mengden av polstring. Boksehansker er tungt polstret – ofte med rundt et halvt kilo med mykt materiale. MMA hansker er slankere, tynnere og mindre polstret. I bokseringen leverer og mottar en utøver hundrevis av slag. De fleste av disse slagene går rett på hodet. MMA konkurranser omfatter slag, men også spark og grappling holding. Selv om det er en god del slag i løpet av en MMA kamp, er hanskene designet for å imøtekomme grappling, spark og submission manøvrer i tillegg.

Innpakning

Tradisjonelle boksehansker vikles rundt halve underarmen til bokseren og holdes på plass av lisser som ligner på de som du bruker på skoene dine. Mixed martial arts hansker dekker sjelden mer enn toppen av håndleddet og holdes lukket med en reim og borrelås. Moderne boksehansker kan også fås med reim og borrelås, men foreløpig brukes disse oftere på trening enn i konkurranse.

Boksere beskytter også hendene sine ved å legge på tape som beskytter håndleddet , knoker og underarmer fra virkningen av hundrevis av slag. Boksehanskene er dimensjonert for å imøtekomme denne ekstra belastningen. MMA utøver polstrer ikke hendene sine i konkurranse, så hansken er merkbart mer kompakt med liten plass mellom hånd og hanske.

Hvilken hanske gir mest kraft?

Det pågår én uendelig diskusjon hvorvidt boksehansker eller MMA hansker gir mest kraft i salget, og den diskusjonen kan vi legge død ettersom det allerede har blitt gjennomført studier på akkurat dette. Studien involverte slag uten hansker, altså bare med knyttneven, samt bruk av boksehansker og MMA hansker. Ved hjelp av en instrumentert bag som måler kraft, tok National Geographic med tidligere UFC tungvektmester Bas Rutten i treningsstudioet for å la ham slå på posen uten hansker, med MMA hansker og slutt med boksehansker.

Studien viste at uten hanske, med bare knyttneve, genererte det 370 kilo med kraft, som ville fått hjernen til å rasle mot skallen og kan høyst sannsynlig skade hånden i tillegg.

Med MMA hansker og med 2 cm polstring genererte slaget 295 kilo kraft, mens med boksehansker med 6 cm polstring endte resultatet på 290 kilo, bare 5 kilo mindre enn med MMA hansker.

Privacy Policy