Loading...
Latest news

Koffein

Koffein er mest kjent for sin evne til å gi en boost av energi og øke den mentale årvåkenheten, men det er en lang liste over andre fordeler som kan assosieres med dette kjemikaliet. Å drikke tre kopper koffeinholdig kaffe om dagen kan øke hjernens funksjon med hensyn til hukommelse og ytelse ved å aktivere dopamin. Og nyere forskning viser at kaffe, både vanlig og koffeinfri, kan redusere risikoen for slag, flere typer kreft (inkludert lever, hud, bryst, munn, svelg og spiserør) og hjerte- og karsykdommer. Forskere mistenker at dette er på grunn av kaffens høye antioksidant innhold. Noen leger skriver ut resept på koffein for astma, migrene, galleblæresykdom, lavt blodtrykk og type 2 diabetes.

Bruk av koffein i forbindelse med trening

Å drikke en koffeinholdig drikke før trening kan øke utbyttet av økten. Koffein er en av de mest brukte sentralstimulerende midler blant idrettsutøvere. Her er hvorfor:

Koffein øker utholdenhet og fysisk utholdenhet

Koffein kan øke blodtrykket, pulsen og produksjon av magesyre. Mange idrettsutøvere knytte disse effektene med en boost av energi og ofte gir dette en følelse av at man orker mer under trening. Men hvordan fungerer det? I utholdenhetsidretter bidrar koffein til å mobilisere fettlagre og stimulerer musklene til å bruke fett som drivstoff, og dermed spare glykogen. Glykogenet som spares i begynnelsen av en treningsøkt er dermed tilgjengelig i de senere stadier av treningen og man blir senere sliten og utmattet. Det er imidlertid viktig å merke seg at virkningen av dette varierer fra person til person.

Koffein senker oppfattet anstrengelse

Andre studier har funnet ut at koffein kan endre oppfatningen av hvor hardt du trener. Forskere i Storbritannia fant ut at idrettsutøvere som inntok koffein hadde en vurdering av opplevd anstrengelse som var 5,6 prosent lavere enn utøvere som fikk placebo. Forskerne fant også at koffein generelt forbedrer ytelsen under trening med 11,2 prosent.

Koffein reduserer muskelsmerter

Koffein kan redusere muskelsmerter under trening – på grunn av den kjemiske forbindelsene med de delene av hjernen og ryggmargen som er tungt involvert i smertebehandling. I en undersøkelse gjort av 25 veltrente studenter, ble gruppen delt inn i to grupper: en gruppe menn som nesten aldri inntok koffein og en annen som jevnlig konsumerte om lag fire kopper kaffe om dagen. Etter en høyintensitet, 30-minutters treningsøkt og koffeindoser på 5 mg per kg kroppsvekt rapporterte begge gruppene langt mindr muskelsmerter i sine quadriceps i forhold til når de ikke inntok koffein. Ikke bare konkluderte testen med at koffein bidrar til å redusere stølhet, men også at en forhåndsetablert koffeintoleranse ikke har noen påvirkning på ytelsen.

Anbefalt inntak

Det er mye diskusjon om hvordan og hvor mye kaffe man skal få i seg. Mange eksperter er enige om at for mye kaffe kan øke insulinfølsomheten, angst, økt risiko for kardiovaskulær sykdom og mer. I tillegg har noen studier funnet ut at kaffe ikke produserer de samme prestasjonsfremmende fordelene som rene koffeinpiller. Men fortsatt anbefales det likevel å innta kaffe naturlig gjennom visse matvarer, kaffe, te og andre drikker. Te anses som mye sunnere enn kaffe (den inneholder mer antioksidanter), men det inneholder også mindre koffein enn kaffe. Det er generell enighet om at inntak av opp til 300 mg koffein per dag er trygt. (Det er ca tre kopper kaffe eller seks kopper te). For idrettsutøvere er det flere eksperter som foreslår en dose på tre til seks mg per kg kroppsvekt omtrent en time før trening. Men dette er ikke anbefalt for en dagligdags rutine, men heller i forbindelse med en større konkurranse eller maraton. Snakk med legen din for å se hva som kan være best for deg.

Risiko ved bruk av koffein

For mye koffein kan føre til søvnløshet og angst. Koffeininntak kan også føre til magekramper og dehydrering hvis man ikke får i seg nok væske, ettersom koffein er mildt vanndrivende. Langvarig bruk av koffein kan øke risiko for magesår eller forverre eksisterende. Koffein er et sentralstimulerende middel og man kan lett bli avhengig av dette. Dersom man slutter med koffein kan dette føre til migrene over en viss tid. Moderat forbruk anbefales.

Privacy Policy